

Zoeken
31 maart 2025
31 januari behandelde Provinciale Staten de BOS 2.0: Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof. In dit programma worden de stikstofdoelen uitgewerkt en de lijnen geschetst hoe Brabant stikstof wil reduceren de komende jaren. Enkele leden van het Netwerk Goed Boeren spraken in bij het debat.
De kern van hun boodschap was helder: Ook bij veel natuurinclusieve en biologische boeren is de rek eruit. Ook zij zitten in de knel vanwege stikstof. Het beleid is te vaak gericht op de gangbare landbouw en sluit dus niet goed aan bij de natuurinclusieve en biologische boer.
Deze duurzame boeren doen wat de overheid en maatschappij aan ze vraagt: produceren met oog voor milieu, water en omwonenden, maar tóch hebben ze geen zekerheid dat hun bedrijf toekomstbestendig is. Juist veel bio- en NIL-boeren zijn PAS-melder of beschikken om een andere reden niet over een natuurvergunning. Daarbij is het generieke stikstofbeleid vaak niet passend voor deze ondernemers, die ook door hun extensieve bedrijfsvoering en door weinig krachtvoer te voeren eigenlijk minder stikstof uitstoten dan intensieve boeren. Dit wordt echter niet erkend in beleid. Bovendien zijn natuurinclusieve ondernemers met hun dieren vaak ook natuurbeheerder en dus essentieel voor het onderhoud van de Brabantse natuur.
31 maart 2025
Zoals Janine Keller – den Dunnen het verwoordde: Stikstof die er niet in gaat… kan er ook niet uitkomen. Het Netwerk Goed Boeren roept Provinciale en Gedeputeerde Staten dan ook op om natuurinclusieve en biologische boeren een eigen positie te geven in het beleid. Zij zijn tenslotte cruciaal om de KRW-doelen, natuurdoelen én stikstofdoelen te halen.
Wil je inspraken lezen of het debat terugkijken, dat kan op de site van de provincie Noord-Brabant.